El diagnòstic d’un trastorn genètic és un esdeveniment que acostuma a tenir un fort impacte familiar. Les malalties genètiques acostumen a ser incurables i, a més, transcendeixen el pacient afectant la resta de familiars. Per aquest motiu l’assessorament genètic és important ja que ofereix als pares i altres familiars la possibilitat de saber qui és portador de la malaltia, quins riscos hi ha que la malaltia torni a aparèixer a la família i l’oportunitat de realitzar diagnòstic prenatal.
Més enllà de la biologia, el naixement d’un fill amb una malaltia genètica o bé el seu diagnòstic més tardà tenen un impacte psicològic i emocional profund sobre pares i germans. La notícia suposa un canvi vital que va acompanyat d’un procés en el qual la persona ha de reorganitzar la seva vida, per tal d’adaptar-se i poder fer front a la nova situació i al canvi d’expectatives. És, en definitiva, una situació de pèrdua, de dolor i d’estrès però també de repte i de guanys, en la que s’adquireix una nova visió de la vida que pot anar acompanyada d’un enriquiment i enfortiment personals.
Eugènia Monrós coneix a fons aquesta problemàtica, com a persona i com a professional de la salut. És doctora en Biologia i va treballar des de l’any 1991 fins el 2004 en la recerca i el diagnòstic genètic de malalties hereditàries, especialment trastorns del desenvolupament, a l’Hospital La Fe de València, a la Universitat de Barcelona i a l’Hospital Sant Joan de Déu, on va ser responsable del laboratori de Genètica Molecular durant set anys. Sensibilitzada per la falta de suport emocional a què normalment s’afronten pares i familiars, s’ha format també en la vessant psicològica per poder oferir, no només un assessorament genètic, sinó també un acompanyament psicològic profund a aquelles persones que ho puguin necessitar.
Assessorament genètic i acompanyament psicològic
Anuncios
Responder